Training Zelfbeschadiging

Omgaan met Zelfbeschadiging als Professional in de (G)GZ

Regelmatig geconfronteerd worden met heftig gedrag als zelfbeschading en suïcide is als professional in de (G)GZ geen uitzondering. Of je nou in een ambulante of residentiële setting werkt, of je cliënten jong of juist oud(er) zijn en of je pas komt kijken of juist al jaren ervaring hebt, elke keer dat je met heftig gedrag in contact komt heeft invloed op je.

Waarschijnlijk heb je in je studie én in de praktijk geleerd hoe je met zelfbeschadigend en/of suïcidaal gedrag om moet gaan. Je weet hoe je (geprotocolleerd) dient te handelen en hebt misschien al enkele bijscholingen gevolgd. Toch voel je je nog steeds machteloos of incapabel wanneer je met cliënten met deze problematiek omgaat.

Je vraagt je af:

 • Of je het wel goed (genoeg) doet.
 • Of dat wat je doet wel zin heeft.
 • Hoe je je cliënt verder kunt helpen, in plaats van alleen de (letterlijke en figuurlijke) wonden te behandelen.
 • Hoe je het voor jezelf gemakkelijker kunt maken met heftige situaties om te gaan.
 • Of het mogelijk is om dicht(er) bij jezelf te blijven in contact met je cliënten.

Het antwoord op deze vragen is voor iedere (G)GZ professional én iedere cliënt anders. De training Omgaan met Zelfbeschading als Professional in de GGZ is ontwikkeld om jou jóuw antwoorden op deze vragen te laten vinden.

Wat levert de training op?

Je krijgt inzicht in wat er achter jouw handelen met betrekking tot zelfbeschadigend gedrag zit.

Je ontwikkelt vaardigheden met betrekking tot het omgaan met jouw stressvolle en belemmerende factoren in het handelen bij zelfbeschadigend gedrag.

Je bent in staat met een nieuwe blik naar je cliënten te kijken door middel van technieken uit de Positieve Psychologie.

Je staat dichter bij jezelf en bent in staat je cliënten vanuit authenticiteit te benaderen.

Wil je weten hoe anderen de training Omgaan met Zelfbeschading als Professional in de GGZ ervoeren? Lees hieronder de testimonials van eerdere deelnemers. Zij beoordeelden de training met een gemiddelde van 8.3 (1-10).

 • De combinate en afwisseling van praktijkvoorbeelden, theorie en oefeningen maakten deze training zeer leerzaam. De interactie tussen de trainers en de deelnemers, alsmede de interactie tussen de deelnemers onderling is zeer waardevol!

  Pedagogisch Medewerker BInstelling voor Residentiële Jeugdzorg
 • De oefeningen omtrent zelfreflectie die in de training aan bod komen zijn heel erg waardevol. De training leert je te mogen nadenken over hoe jij als mens in de bejegening van cliënten die zichzelf beschadigen staat.

  Pedagogisch MedewerkerInstelling voor Residentiële Jeugdzorg
 • Na afloop van deze training wil je meer! Door de oefeningen, casusbespreking en interactie met de trainers komt er een mooi gesprek tot stand en is het mogelijk om ook de voor jou persoonlijk moeilijke dingen te bespreken.

  Pedagogisch Medewerker BInstelling voor Residentiële Jeugdzorg
 • De training is vol interactie en biedt daarmee de ruimte voor reflectie met het team. De ervaringsdeskundigheid van de trainers is naast hun wetenschappelijke achtergrond een mooie toevoeging.

  Pedagogisch MedewerkerInstelling voor Residentiële Jeugdzorg
 • De cognitief gerichte oefeningen in deze training zijn van hoge waarde. Je krijgt als deelnemer de ruimte om jouw ervaringen met zelfbeschadigend gedrag te verwerken.

  Pedagogisch Medewerker BInstelling voor Residentiële Jeugdzorg

Bijeenkomst 1 | Wat zit er onder jouw waterlijn?   

Tijdens de eerste bijeenkomst breng je in kaart wat jou beïnvloedt bij het omgaan met zelfbeschadigend gedrag. Je brengt in kaart wat er onder jouw ‘waterlijn’ ligt. Aan de hand van een (recente) ervaring met een cliënt met zelfbeschadigend gedrag onderzoek je je gedachten: je verkent jouw patronen en reacties in relatie tot je cliënt(en) en leert hier met een eerlijke, open blik naar te kijken.

Bijeenkomst 2 | De diepte in: Communicatie & Casuïstiek 

In de tweede bijeenkomst duik je de diepte in: je zoomt verder in op je omgang met cliënten die zichzelf beschadigen. Hoe reageer je op deze cliënten? Wat kun je zelf leren van het advies dat je je cliënten geeft? Ook ontdek je wat Positieve Psychologie kan betekenen in relatie tot jouw cliënten. 

Deze training is voor jou(w team) wanneer

Je werkt als professional in de (G)GZ. Opleiding of functie is niet van belang.

Je te maken hebt met cliënten die zelfbeschadigend of suïcidaal gedrag laten zien.

Je bereid bent om met een open blik naar jezelf én je cliënten te kijken.

Er in jouw team behoefte is aan ondersteuning bij het omgaan met zelfbeschadigend gedrag.

De Trainers

Hilke Bolhuis is orthopedagoog (MSc) en heeft zich gespecialiseerd in Angst- en Stemmingsstoornissen en Positieve Psychologie. Haar ervaringsdeskundigheid zet zij in om een extra dimensie aan haar werk te geven. Hilke volgde naast haar universitaire opleiding de School for the Work (Inquiry Based Stress Reduction) in 2014 & 2015 en verdiepende cursussen in Positieve Psychologie. Naast haar werk als orthopedagoog, trainer en coach is Hilke gecertificeerd yogadocent en volgt zij een opleiding tot meditatiedocent. Met haar bedrijf Lithe Persoonlijke Ontwikkeling zet Hilke zich er voor in zelfzorg en een positieve benadering hoger op de prioriteitenlijst te krijgen voor (jong-)professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Meike Grol is HBO-verpleegkundige en afgestudeerd op wetenschappelijk onderzoek naar zelfbeschadiging. Haar werkervaring als verpleegkundige met mensen die zichzelf beschadigen combineert ze met haar persoonlijke verleden met zelfbeschadiging. Vanuit haar eigen bedrijf MeiZorg biedt ze diverse gastlessen en trainingen aan voor (aankomend) professionals, ouders en docenten. Dit doet ze op persoonlijke wijze en in verbinding met de deelnemers.

Ga naar www.meizorg.nl voor meer informatie over Meike.

 

Praktische Informatie

De training bestaat uit twee dagdelen van 4 uur en vindt in-company plaats. We raden aan de dagdelen met 2-4 weken tussentijd in te plannen.

Voor aanvang van de training vindt een telefonische voorbespreking plaats om de huidige situatie in het team/op de instelling in kaart te brengen.

Elke deelnemer ontvangt een deelnemersmap en toegang tot een online database met verdiepingsmaterialen en werkbladen.

Indien gewenst is individuele coaching tijdens het traject mogelijk.

Prijs: €197,- + €10,- materiaalkosten excl. btw per deelnemer
(minimaal aantal deelnemers: 10, maximaal 15)

neem CONTACT met ons op

Voor Leidinggevenden

Hoe goed uw medewerkers ook opgeleid zijn en hoe veel ervaring zij ook hebben, de behandeling van zelfbeschadigend gedrag blijft een uitdaging. Veel scholingen en opleidingen richten zich op hoe om te gaan met cliënten die zichzelf beschadigen. Maar hoe ga je nou als behandelaar met jezelf om wanneer je met zelfbeschadiging geconfronteerd wordt? De training Omgaan met Zelfbeschading als Professional in de GGZ richt zich hier op. Door deze training te volgen krijgen uw medewerkers de volgende kennis en vaardigheden aangeleerd:

Het erkennen en uiten van gevoelens, gedachten, wensen en ervaringen omtrent zelfbeschadigend gedrag.

Reflectievermogen omtrent de omgang met zelfbeschadigend gedrag door middel van Inquiry Based Stress Reduction.

Inzicht in de invloed van de eigen gedachten en (eerdere) ervaringen op het omgaan met cliënten die zichzelf beschadigen.

Zelfzorg en reflectie omtrent heftige ervaringen met zelfbeschadigend gedrag.

Het vormen van alternatieve strategieën om zelfbeschadigend gedrag te benaderen.

Het inzetten van de Positieve Psychologie in de benadering en behandeling van cliënten.

Casuïstiek: Een nieuwe blik op de cliënt.